Bjørn Sagvolden fra Ellingsrud står denne uka i Oslo tingrett for å kreve erstatning og oppreisning av staten. Bakteppet er dykkerulykken og skyteepisoden i 1983 med påfølgende krenkelser og trakassering. – Jeg vil ha livet mitt tilbake, sier han.

Til kamp mot staten

Bjørn Sagvolden har saksøkt den norske stat for det han mener er krenkelser og brudd på menneskerettighetene.

ELLINGSRUD: Fem dager er satt av til saken i Oslo tingrett denne uka. Bjørn Sagvolden krever erstatning og oppreisning. Staten ved Forsvarsdepartementet er stevnet for brudd på menneskerettighetene.

Det startet i 1983 da Sagvolden var spesialsoldat i Forsvarets Spesialkommando. Han holdt på å drukne under dykking etter feil på gassleveransen. Granskning ble igangsatt, men aldri sluttført. Sagvolden ønsket svar på hva som var gått galt, men opplevde å bli motarbeidet.

– Kjede av krenkelser

Kort tid etter ulykken ble han plassert i et mørkt rom med infrarød stråle i panna, og skutt rundt hodet på.

– Jeg kjente blylukten og fikk dødsangst. "Nå har du vel fått nok", minnes han det ble sagt.

Skytingen var ifølge Sagvolden iscenesatt for å true ham til taushet. Dernest fikk han sparken uten skriftlig oppsigelse. Syv "hemmelige" rapporter ble laget. At noe slikt overhode eksisterte ble han først klar over ti år senere.

Tiden etter de dramatiske hendelsene beskrives som en kjede av krenkelser, med dykkerulykken som bakteppe. Ifølge prosesskriftet har diverse aktører sabotert sivile arbeidsforhold og vanskeliggjort Sagvoldens bosituasjon.

Dette skal ha skjedd gjennom "lekkasjer" av personrelatert informasjon til aktuelle instanser. Sagvolden er nektet innsyn i egen sak hos flere av disse. Dermed er han fratatt retten til å ta til motmæle og forsvare seg, ifølge prosesskriftet.

Sagvoldens advokater, Eirik Monsen og Marius Reikerås, vil prosedere på at hans arbeidsgiver, Forsvaret, har drevet tildekking av dykkerulykken, istedet for å komme til bunns i den.

– Hadde de ryddet opp i 1983, kunne mye sett annerledes ut. Dette blir som ringer i vann, som brer seg ut og til slutt blir uhåndterbart, sier Sagvolden.

"Dirty tricks"

Monsen beskriver saken slik overfor Dykkersaken.no:

– Dette er en særdeles stygg sak. De overgrep han har vært utsatt for i Forsvaret er skremmende, og nesten for utrolig til å være sant, sier advokaten.

Sentralt i bevisføringen står manipulerte domsdokumenter, manglende partsinnsyn i dokumenter, fabrikkerte, ufordelaktige, usignerte rapporter og dokumenter på "avveie", noe som i sin tur brukes mot Sagvolden i ulike sammenhenger.

– De har brukt hele verktøykassa av dirty tricks for å knekke meg, sier Sagvolden.

 

Annonse